Dostupni linkovi

Dežer: Parada nije uslov za evropske integracije



Evropska unija je zabrinuta što se u Srbiji po drugi put iz bezbednosnih razloga otkazuje Parada ponosa, ali održavanje te manifestacije nije uslov za dalje evropske
integracije, izjavio je danas sef deegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

"Zabrinjavaju nas signali koje šalju oni koji prete nasiljem, jer su oni ustvari uspeli u svojoj nameri, mislim da društvo u to treba da se zagleda", kazao je Dežer novinarima u Beogradu.

On je ocenio da je društveni problem, ako jedna grupa može pretnjama i pominjanjem nasilja da nadglasa druge u ostvarenju svog prava.

"Danas su to LGBT prava, sutra mogu biti prava manjina ili neka druga, nije dobro da se promoviše nasilje, umesto dijaloga i tolerancije", kazao je Dežer.

On je dodao da je ranije i u Hrvatskoj bilo problema u vezi sa održavanjem Parade ponosa, a da je danas u Hrvatskoj moguće održati tu manifastaciju bez pretnji i nasilja i izrazio uverenje da to na isti način i u Srbiji može da se uradi.

Dežar je izrazio nadu da će Srbija napredovati i možda sledeće godine izbeći ovu situaciju.

Šefica kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Antje Rotemund je takođe napomenula da Parada ponosa nije uslov, ali da je za demokratiju sloboda izražavanja veoma važan deo.

"Imamo osećaj da vlasti nisu dovoljno uradile da se održi parada ponosa",istakla je ona.

Rotemund je ocenila da jučerašnja kontroverzna izložba švedske umetnice Elizabet Olson Valin nije pomogla atmosferi pripreme parade.
XS
SM
MD
LG