Dostupni linkovi

Sjutra Dan žalosti u Hrvatskoj zbog smrti Šprema


U Hrvatskoj je za sjutra proglašen Dan žalosti povodom smrti predsjednika Sabora Borisa Šprema (56) čiji su posmrtni ostaci danas dopremljeni iz SAD. Hrvatski državni vrh dočekao je danas na zagrebačkom aerodromu tijelo predsjednika sabora Šprema, koji je u nedjelju preminuo tokom liječenja u SAD.

Avion "Lufthanze" sa Špremovim tijelom stigao je na zagrebački aerodrom "Pleso" gdje su ga dočekali predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i brojni političari.

Povodom njegove smrti danas popodne održava se komemorativna sjednica u Saboru na kojoj će govoriti predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i potpredsjednik Sabora Josip Leko, a uveče i u sjedištu Socijaldemokratske partije čiji je Šprem bio član.

Boris Šprem biće sahranjen sjutra na zagrebačkom groblju Mirogoj.U četvrtak kada je proglašen i Dan žalosti, Špremov kovčeg biće izložen na Mirogoju, a u podne će početi ceremonija ispraćaja.

Po Špremovoj želji, crkveni obred ispraćaja vodiće Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački. Na sahrani se očekuju visoki državni zvaničnici susjednih zemalja.

Šprem će biti pokopan u grobnici u blizini Zida boli, spomenika stradalima u ratu 90-ih, gdje su sahranjeni i prvi šef SDP-a i premijer od 2000. do 2003. Ivica Račan, košarkaš Dražen Petrović, glumica Ena Begović, političar Miko Tripalo i slikar Edo Murtić.
XS
SM
MD
LG