Dostupni linkovi

Crna Gora: MMF i Centralna banka za ograničavanje ekstremno visokih kamata


Finansijska stabilnost u Crnoj Gori ojačana je novim dokapitalizacijama, dok oživljavanje kreditne aktivnosti i smanjenje nekvalitetnih kredita ostaju ključni izazovi bankarskog sektora u narednom periodu, ocijenjeno je na sastanku predstavnika Centralne banke (CBCG) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Na sastanku je konstatovano i da bi niže aktivne kamatne stope mogle pokrenuti određene sektore, dok visoke pasivne imaju i elemente nelojalne konkurencije. Učesnici sastanka smatraju da bi politika kamatnih stopa trebalo slobodno da se formira, u skladu sa poslovnim politikama banaka, ali i da je neophodno promovisati fer i otvoreni ambijent.

Ocijenjeno je i da bi trebalo da se razmotri nastavak aktivnosti na preduzimanju privremenih mjera u cilju ograničavanja ekstremno visokih kamatnih stopa

Na sastanku guvernera CBCG Radoja Žugića i predstavnika MMF-a, Nadema IIlahia i Metjua Gartnera, konstatovano je da u Crnoj Gori postoji kontinuiran oporavak štednje i depozita, kao i da je nivo priliva stranih direktnih investicija i dalje visok.

Oni su, kako je saopšteno iz CBCG, razmatrali aktivnost te finansijske institucije u vezi sa kreiranjem modela restrukturiranja loših kredita, u kojem će akcenat biti na sistemskom pristupu rješenju tog pitanja.

„Rješavanjem tog problema ojačaće se stabilnost bankarskog sektora i podstaći vitalnost realnog“, navodi se u saopštenju CBCG.

Illahi je ocijenio da su u vanrednim okolnostima potrebne vanredne mjere i ponudio tehničku pomoć MMF-a za rješavanje tog pitanja.
XS
SM
MD
LG