Dostupni linkovi

Crnogorski gitarista Miloš Kardaglić dobitnik Classic Brit Awards


Nakon uspješnog resitala u Royal Albert holu, crnogorski gitarista Miloš Karadaglić sinoć je u istoj koncertnoj dvorani primio Britansku nagradu za klasičnu muziku (Classic Brit Awards) za najboljeg novog umjetnika u ovoj godini, javlja Portal Analitika.

Ekskluzivac muzičke kuće Deutsche Grammphone je nagradu zavrijedio novim albumom „Latino“, koji se pojavio 11. juna. Osim ove, bio je nominovan i za nagradu za album godine, za prošlogodišnji debitantski „The Guitar“ (van Velike Britanije poznat kao „Mediterraneo“).

Nakon što mu je uručena najznačajnija britanska nagrada u oblasti klasične muzike, Karadaglić je rekao da je izuzetno uzbuđen i da je takvo priznanje – ostvarenje sna.

"Dok ste student, iz godine u godinu gledate dodjelu ovih nagrada i kako ljudi dobijaju ove statue. To je ogromno ohrabrenje za umjetnike i mene je samo podstaklo da još više radim", izjavio je MIloš Kardaglić.Dodao da su se na dodjeli nagrada okupili najznačajniji umjetnici, zvijezde ne samo klasične, već i brojnih drugih muzičkih pravaca.

"Moj prvi album izašao prije samo 18 mjeseci i ono što sam uradio je veoma skromno, ali me uvijek podsjeća na moju vjeru u klasičnu gitaru i ono što sam oduvijek želio da radim".

Karadaglić je takođe podsjetio da Crna Gora, zemlja iz koje dolazi, „nije dom klasične gitare“, ali je - puna strasti.

"Zato nije čudno što sam odlučio da napravim album „Latino“, na kome sam želio da istražim neke od najstrastvenijih kompozicija koje su napisane. A Crna Gora uvijek znači strast za mene".

Publiku Royal Albert hola i sinoć je oduševio kratkim nastupom, a osim njega nagrađeni su i violinistkinja Nikola Benedeti (najbolja umjetnica), pijanista Vasilj Petrenko (najbolji umjetnik), Džon Vilijams (najbolji kopozitor i za životno djelo) hor Žene vojnika (Military Wives) kojim diriguje Geret Maloun (singl godine), pijanista Benjamin Grosvenor (nagrada kritike), Andre Riju (album godine) i Andrea Bocelli (međunarodni umjetnik).
XS
SM
MD
LG