Dostupni linkovi

File: Crna Gora od Hrvatske preuzima baklju evrointegracija


Pred novom vladom Crne Gore je težak zadatak da sprovede reforme i ispuni uslove EU za napredak u pregovorima, kaže evropski komesar za proširenje Štefan File.

File je u razgovoru s delegacijom Demokratskog fronta (DF) koju su predvodili Miodrag Lekić i Nebojša Medojević, iskazao zadovoljstvo zbog činjenice da o evropskim integracijama u Crnoj Gori postoji nacionalni konsenzus i istakao konstruktivnu ulogu opozicije u ovom procesu.

"Pred Crnom Gorom je i dodatna odgovornost, jer ona sada, posle Hrvatske preuzima baklju EU intergacija u regionu i mora pokazati da je spremna da iskostiti tu priliku, kao što je to uradila Hrvatska svojim konkretnim refromskim naporima i vidljivim rezultatima", kazao je on.

File je pozdravio posvećenost DF evropskim integracijama, ukazujući na potrebu pojačavanja napora Crne Gore na implementaciji zakona i obezbeđivanju vidljivih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Lekić je, kako je saopšteno, istakao važnost nastavka pregovora sa EU i punu posvećenost DF ostvarivanju napretka u tom procesu, dok je Medojević je Filea upoznao planiranim reformama na ekonomskom i socijalnom planu.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori zakazani su za 14. oktobar. Ti izbori biće deveti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, odnosno treći nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Na izborima 14. oktobra učestvovaće 13 političkih subjekata - sedam koalicija, pet partija i jedna grupa građana, koji će se boriti za 81 poslaničko mesto u crnogorskom parlamentu.
XS
SM
MD
LG