Dostupni linkovi

Istraživanje: Samo devet posto Banjalučana zadovoljno lokalnom vlašću


Samo devet posto Banjalučana zadovoljno je lokalnom vlašću dok je za skoro 90% njih najveći problem nefunkcionisanje mjesnih zajednica, pokazalo je istraživanje Centra za humanu politiku iz Doboja o lokalnim problemima, a prenosi portal Buka.

Uticaj građanskih protesta u Banjaluci projektovao se u rezultat istraživanja koji se tiče odnosa građana te lokalne vlasti, jer, prema navedenom istraživanju, 67% građana zamjera lokalnim vlastima u Banjaluci što ne konsultuju građane prilikom donošenja značajnih odluka dok 65% njih smatra da postoji problem nedovoljnog lokalnog razvoja i nezaposlenosti u Banjaluci.

Kada je riječ o korupciji na lokalnom nivou , 65% građana Banjaluke smatra da je lokalna vlast u Banjaluci korumpirana, dok 57% njih smatra da se loše i netransparentno upravlja lokalnim budžetom i imovinom u tom gradu.

Oko 57% građana Banjaluke smatra da je zapostavljeno selo, a 54% smatra da je informisanje o radu lokalne vlasti u Banjaluci nezadovoljavajuće.

Čak 46% Banjalučana smatra da u Banjaluci postoji partijsko zapošljavanje.

Centar za humanu politiku proveo je analizu dostavljenih izbornih programa kandidata za načelnike Prijedora, Banjaluke, Gradiške, Bijeljine, Foče, Trebinja, Istočne Ilidže, Centra Sarajevo, Novog Grada Sarajevo, Novog Sarajeva, Livna, Travnika, Zenice i Tuzle na lokalnim izborima u BiH 2012.

Kada je riječ o Banjaluci jedan kandidat za gradonačelnika Banjaluke i neke političke partije nemaju izborne programe, a kod onih koji imaju izborne programe, samo je 25% obećanja usklađeno sa potrebama građana.

Što se tiče izbornog procesa te mahinacija i krađa za vrijeme izbora 52% građana smatra da se birači podmićuju u Banjaluci, dok 50% njih smatra da ima zloupotreba na biračkim mjestima u Banjaluci.
XS
SM
MD
LG