Dostupni linkovi

FBI stiže u Benghazi radi istrage o ubistvu ambasadora SAD


Libijske vlasti odobrile su timu FBI-a da posjeti Benghazi nakon ubistva američkog ambasadora tokom napada na američku diplomatsku misiju u tom gradu, ali detalji saradnje tek trebaju biti razrađeni, saopćio je u utorak visoki zvaničnik.

"Spremni smo da tim FBI-a krene u Benghazi i sastane se s našim timom kako bi pokrenuli zajedničku istragu i obišli mjesto na kojem se napad desio", izjavio je zamjenik libijskog ministra vanjskih poslova Mohammed Abdel Aziz.

"Tim FBI-a trenutno je u Tripoliju. I drugi će se sutra možda pridružiti tom timu. Do sada nijedan tim nije obišao mjesto napada", izjavio je Abdel Aziz, govoreći o mjestu zločina.

Njegova izjava uslijedila je nakon sastanka s pomoćnicom američkog državnog tajnika za bliskoistočna pitanja Elizabeth Jones, koja je učinila kratku posjetu libijskoj prijestonici i sastala se sa zvaničnicima Vrhovnog suda i vlade.

"Libijski i američi zvaničnici još razrađuju detalje zajedničke istrage napada od 11. septembra u kojima su ubijena četiri Amerikanca, uključujući i ambasadora Chrisa Stevensa", kazao je Abdel Aziz.

"Nadamo se da ćemo u naredna dva dana postići dogovor o tome kako će američki tim sarađivati s libijskim timom", izjavio je Abdel Aziz, naglašavajući da takvu odluku prije svih treba donijeti državni tužilac, javio je AFP.
XS
SM
MD
LG