Dostupni linkovi

Opozicija zatražila glasanje o povjerenju vladi Makedonije


Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) podnio je danas Sobranju zahtjev za glasanje o povjerenju Vladi na čijem je čelu Nikola Gruevski.

Lider ove partije Branko Crvenkovski izjavio je da je SDSM, nakon današnjeg sastanka sa drugim opozicionim strankama, postigao saglasnost da je Vlada predvođena koalicijom VMRO-DPMNE i Demokratske unije za integraciju (DUI) ugrozila međuetničke odnose, kredibilitet institucije države, te da samim tim radi protiv mira i stabilnosti u zemlji.

"U isto vrijeme u Makedoniji imamo katastrofalnu ekonomsku situaciju, ekonomija je u recesiji, siromaštvo i nezaposlenost su na rekordnom nivou. Standard građana opada, a svjedoci smo kako ova Vlada umjesto da se posveti rješavanju ključnih problema, kreira druge probleme i to u sferi gdje su improvizacije najmanje dozvoljene, u sferi međuetničkih odnosa", naglasio je Crvenkovski.

On je rekao da je SDSM pripremljen za prijevremene parlamentarne izbore nakon utvrđivanja izbornog spiska koji će biti usaglašen sa Izbornim zakonom, o kome se danima raspravlja u parlamentu.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 5. juna prošle godine u makedonskom Sobranju, koje ima 123 poslanika, VMRO-DPMNE osvojio je 56 poslaničkih mjesta, a koalicija SDSM 42 mandata.
XS
SM
MD
LG