Dostupni linkovi

Egipat: Sastanak zvaničnika Arapske lige i EU-a o Siriji


Na dvodnevnom sastanku koji se održava u Kairu, zvaničnici Evropske unije (EU) i Arapske lige uputili su zajednički poziv na zaustavljanje krvoprolića u Siriji i uspostavljanje novog političkog režima u zemlji. Istaknuto je da svakim danom kriza u Siriji postaje ozbiljnija.

Učesnici sastanka napomenuli su da je potrebno pokrenuti političku tranziciju u zemlji i podržati napore i aktivnosti koje provodi predstavnik UN-a i Arapske lige za Siriju El-Ahdar el-Ibrahimi.

Na sastanku je, također, dogovoreno da na sljedečem zajedničkom sastanku zvaničnika EU-a i Arapske lige, koji će se održati 13. novembra, učestvuju sve zemlje članice ove dvije organizacije.

Arapska Liga je u prošle godine suspendirala Siriju i zamrznula sve aktivnosti njihove delegacije. Osim toga, Arapska Liga je pozvala na niz političkih i ekonomskih sankcija, te savjetovala arapske zemlje da povuku diplomatske predstavnike iz Damaska, a sirijske snage sigurnosti da odbiju naloge za pucanje na pobunjenike protiv predsjednika Bašara al-Asada i njegove autoritarne vladavine.

Evropska unija je do sada u nekoliko navrata usvojala paket sankcija protiv Sirije koji se, između ostalog, odnosi i na embargo na prodaju oružja. Ambasadori zemalja članica EU-a prvo su se sporazumjeli o paketu sankcija protiv vlasti Bašara al-Asada. Nove sankcije obuhvataju i nekoliko preduzeća kojima će biti zamrznuta imovina i financijska sredstva u inostranstvu.
XS
SM
MD
LG