Dostupni linkovi

Osuđeno četvoro zbog mita u prodaji Hipo-Alpe-Adria bankeAustrijski regionalni sud osudio je na višegodišnje kazne zatvora bivše saradnike pokojnog austrijskog političara Jerga Hajdera zbog mita u vezi sa prodajom Hipo-Alpe-Adria Banke 2007. godine, prenosi austrijska novinska agencija APA.

Bivši konzervativni političar iz Koruške Jozef Maritnez, koji je u julu podnio ostavku nakon što je rekao da su se on i Hajder dogovorili da podijele mito, osuđen je na pet i po godina zatvora.

Poreski savjetnik Ditrih Birnbaher, koji je priznao pred sudom da je cijena za njegove usluge od šest miliona eura bila pretjerana, osuđen je na tri godine, dok su Hans-Jerg Megimorez i Gert Ksander, u to vrijeme na čelu holding kompanije u Koruškoj koja je platila tu cijenu, osuđeni su na tri odnosno dvije godine zatvora.

Hipo-Alpe Adria, nekad u vlasništvu Koruške provincije na čijem čelu je bio Hajder, imala je gubitke od 3,7 milijardi eura u banci BayernLB, poslije čega je Austrija nacionalizovala 2009. godine.
XS
SM
MD
LG