Dostupni linkovi

Babar Ahmad uložio žalbu protiv izručenja SAD



Britanski državljanin Babar Ahmad, optužen da je prikupljao novac za terorističke akcije, uložio je britanskom vrhovnom sudu žalbu protiv izručenja SAD.

Babar Ahmad boravi u zatvoru u Velikoj Britaniji od 2004, po nalogu SAD. Optužen je da je otvorio veb stranice za prikupljanje novca za teroriste, kao i da je teroriste snabdevao gas maskama i uređajima za noćno gledanje.

Tužilaštvo savezne američke države Konektikat optužilo je Ahmada da je vodio nekoliko vebstranica, među kojima je Ažam.com, koje su, prema istražiteljima, služile za regrutovanje članova mreže Al-Kaide, čečenskih pobunjenika i avganistanskih Talibana.

Evropski sud za ljudska prava prošle sedmice je dao zeleno svetlo za izručenje Ahmada i još četvorice osumnjičenih - među kojima i radikalnog klerika Abua Hamze al-Masrija, posle osmogodišnje sudske borbe.

Dvojica osumnjičenih su, međutim, Britanskom Vrhovnom sudu uložila žalbe protiv izručenja SAD, a Britanski sekretarijat pravosuđa danas je potvrdio da im se pridružio i Babar Ahmad.

Ahmad je uhapšen u Velikoj Britaniji 2003. godine pod optužbama za dela terorizma, ali je kasnije pušten jer ga britansko pravosuđe nije gonilo.

Uhapšen je ponovo 2004. godine po optužbama za koje ga terete SAD.
XS
SM
MD
LG