Dostupni linkovi

Vlada Kosova: Nepotreban referendum pre dijalogaVlada Kosova ne vidi potrebu da se organizuje referendum o političkom dijalogu sa Srbijom, što je predložio lider opozicionog Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči je za dnevnik Koha ditore ocenio da je predlog lidera DSK populistički i da nije dobro promišljen.

"Nema političkih razloga za referendum. Niko ne želi da obezbedi rešenje koje je van ustavnih odredbi niti onoga što Skupština Kosova smatra da je potrebno kako bi se organizovao referendum. Referendum se organizuje kada se radi o sporazumu koji je više od ustavnih rešenja, a manje od nezavisnosti", rekao je Kuči.

Prema njegovim rečima, bilo koji sporazum koji obezbeđuje suverenitet zemlje ne treba da bude predmet referenduma.

Ideja o organizaciji referenduma je naišla na podršku druge opozicione partije - Pokreta "Samoopredeljenje".

Poslanik tog pokreta Glauf Konjufca je rekao da referendum treba organizovati ne samo o dijalogu Sa srbijom već i o mnogim drugim pitanjima, među kojima i o procesu privatizacije, kao i o samom Ustavu Kosova.

Lider najveće opozicione partije, Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa je zatražio u subotu da se povodom najavljenih razgovora o političkim pitanjima između Kosova i Srbije organizuje referendum.
XS
SM
MD
LG