Dostupni linkovi

Oli Ren u MadriduŠpanski premijer Marijano Rahoj i ministar ekonomije Luis de Gindos danas će, u odvojenim susretima sa evropskim komesarom za monetarna pitanja Olijem Renom, razmatrati napore zemlje u upravljanju finansijama, kao i da li će Madridu biti potrebna dodatna finansijska pomoć.

Sastanci su uslijedili nekoliko dana nakon što je Španija najavila nove mere štednje kako bi uverila međunarodne poverioce i investitore da može da kontroliše svoje finansije.

U nacrtu budžeta za 2013. godinu, koji je predstavljan u četvrtak, predviđene su uštede od oko 40 milijardi evra.

Rezultati nezavisnih stres-testova bankarskog sektora, koji su predstavljeni dan kasnije, pokazali su da ce sedam bankarskih institucija morati da pojača svoj kapital za oko 59,3 milijarde evra, što je značajno manje u odnosu na 100 milijardi evra paketa pomoći, koliko su odobrili partneri iz evrozone pre nekoliko meseci, podseća AP.

Španija, u drugom talasu recesije za poslednje tri godine i sa stopom nezaposlenosti od 25 odsto, pokušava da ispunu obaveze i smanji budžetski deficit na 6,3 odsto ove godine, 4,5 naredne i 2,8 2014. godine.

Osim bankarskog sektora, Španija pokušava da savlada i problem prezaduženosti regionalnih vlada.

Španija je, takode, pod pritiskom da prihvati ponudu Evropske centralne banke da kupi neograničenu količinu vladinih obveznica i tako snizi troškove pozajmica zemljama koje ne mogu da servisiraju dugove.

Da bi dobila pomoć Evropske centralne banke, Španija prvo mora da zatraži pomoć od evrozone, što za sada nije učinila, strahujući od uslova koji bi bili postavljeni.
XS
SM
MD
LG