Dostupni linkovi

Česi u januaru prvi put direktno biraju predsednikaČesi će 11. i 12. januara prvi put u istoriji dobiti priliku da direktno na biralištima izaberu šefa države.

Predsednik Senata češkog parlamenta Milan Šteh saopštio je danas da raspisuje predsedničke izbore za taj vikend, jer je velika verovatnoća da će o novom predsedniku Češke odlučiti tek drugi krug, 14. dana nakon prvog.

Kandidati za predsednika svoje prijave sa 50.000 prikupljenih potpisa moraju da predaju izbornoj komisiji do 6. novembra.

Među kandidatima koji su već počeli kampanju prema anketama agencija vodi bivši
premijer na čelu tehničke vlade koja je dovršila predsedavanje Češke Evropskom unijom 2009. godine, nekadašnji šef Ureda za statistiku Jan Fišer.

Za njim je bivši socijaldemokratski premijer Češke od 1998. do 2002. godine Miloš Zeman koji se poslednjih nekoliko godina potpuno povukao iz politike.

I češke stranke postavile su svoje kandidate, Češka socijaldemokratska stranka Jiržija Dinstbira mlađeg, sina pokojnog bivšeg ministra spoljnih poslova i izvestioca za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji, a stranka TOP09, partner u vladi premijera Petra Nečasa, svog lidera, sadašnjeg šefa diplomatije Karela Švarcenberga.

Sadašnjem šefu države, Vaclavu Klausu drugi, poslednji mandat ističe u februaru naredne godine.
XS
SM
MD
LG