Dostupni linkovi

Somalija: Pobunjenička grupa El-Šebab napustila posljednje uporište


Somalijska pobunjenička grupa El-Šebab napustila je stratešku luku Kismajo na jugu zemlje, svoje posljednje uporište u zemlji, 24 sata nakon napada trupa Afričke unije (AU).

Vojno zapovjedništvo mudžahedina Šebaba izdalo je u ponoć naredbu za taktičko povlačenje", izjavio je agenciji AFP glasnogovornik El-Šebaba Ali Mohamud Raž.

Jedan drugi visoki zvaničnik Šebaba je također potvrdio povlačenje islamističke milicije iz Kismaja, iz "taktičkih razloga".

"Primili smo naredbu naših nadređenih da se povučemo iz grada, radi se o vojnoj strategiji koju smo do sada pokrenuli protiv neprijatelja", rekao je šejh Mohamed Abu-Fatma, zapovjednik Šebaba u telefonskom razgovoru s AFP-om.

Kismajo je bio strateški važan za Šebab od ponovnog osvajanja velikog dijela Mogadišua od AU-a 2011. godine od intervencije etiopskih snaga koje su otjerale islamističke milicije iz većine važnih gradova na istoku Somalije.

Posmatrači smatraju da će gubitkom kontrole nad Kismajom za Šebab, koji su kontrolirali u prošlosti više od 80 posto somalijske teritorije, biti nemoguće kontrolirati velike površine zemlje.
XS
SM
MD
LG