Dostupni linkovi

Obama i Netanyahu: Spriječiti Iran da napravi atomsku bombu


Američki predsjednik Barack Obama i izraelski premijer Benjamin Netayahu "potpuno se slažu" da je neophodno spriječiti Iran da napravi atomsku bombu, saopćila je u petak Bijela kuća nakon telefonskog razgovora između dva lidera.

Obama i Netanyahu su "naglasili da se u potpunosti slažu u tome da je njihov zajednički cilj spriječiti Iran da dobije nuklearno oružje.

Premijer je pozdravio angažiranje predsjednika Obame pred Generalanom skupštinom UN-a da pokaže kako je neophodno postići taj cilj", navodi se u saopćenju.

Telefonski razgovor između dva lidera, čiji su odnosi notorno teški, dogodio se dan poslije susreta između Netanyahua i američke državne tajnice Hillary Clinton na margini velikog godišnjeg okupljanja šefova država i vlada u Ujedinjenim nacijma u New Yorku.

Netanyahu već sedmicama traži od predsjednika Obame da odredi Iranu "jasne crvene linije" koje ne smije preći u svom nuklearnom programu.

Da bi se riješila iranska nuklearna kriza, SAD i njegovi partneri u grupi nazvanoj P5+1 (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti plus Njemačka) daju prvenstvo strategiji "dvostrukog puta", kombinirajući diplomatiju i ekonomske sankcije protiv Teherana.
XS
SM
MD
LG