Dostupni linkovi

Ambasada Slovenije: Hrvatska odavno zna šta hoće Ljubljana



Ambasada Slovenije u Hrvatskoj je danas odgovorila ministarke spoljnih poslova Hrvatske Vesne Pusić da ne razume šta želi Slovenija time što izražava nezadovoljstvo
tokom pregovora o rešavanju problema štediša nekadašnje Ljubljanske banke.

U saopštenju koje su preneli hrvatski mediji, slovenačka ambasada je istakla da "Hrvatska već dugo zna šta Slovenija hoće, hoće da Hrvatska poštuje svoje međunarodne obaveze i data obećanja prilikom zaključivanja pregovora s EU".

"Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec i ambasador Slovenije u Hrvatskoj Vojko Volk su i u svojim javnim nastupima to više puta jasno rekli: povlačenje državnih ovlašćenja hrvatskim bankama koje su u suprotnosti sa preuzetim međunarodnim obavezama Hrvatske", navodi se u saopštenju.

Zvanična Ljubljana i Zagreb različito gledaju na rešavanje problema vraćanja novca štedišama Ljubljanske banke u Hrvatskoj zbog čega Slovenija preti da u parlamentu neće ratifikovati hrvatski ugovor o pristupanju EU.

Šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec nedavno je izjavio da je nezadovoljan dosadašnjim pregovorima opunomoćenika dve vlade za pitanje Ljubljanske banke i njenih štediša, Francea Arhara i Zdravka Rogića.

Slovenija, naime, smatra da to pitanje treba rešavati u okviru sukcesije bivše SFRJ, a, kako je rekao Erjavec, traži da hrvatsko ministarstvo finansija povuče punomoć za tužbe koje su protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj uložile Privredna banka Zagreb i
Zagrebačka banka.

Zagreb, s druge strane, očekuje da se pitanje Ljubljanske banke rešava odvojeno i da ni na koji način ne bude povezano sa ratifikacijom hrvatskog ugovora u slovenačkog parlamentu.

Zbog graničnih problema Slovenija je već blokirala hrvatske pristupne pregovore s EU.

Hrvatska će 28. članica EU postati 1. jula 2013. ali ugovor o pristupanju treba da potvrdi svih 27 država članica EU.
XS
SM
MD
LG