Dostupni linkovi

Kuči: Ignorisanje nezavisnog Kosova ne doprinosi miru



Ne može se postići trajan mir u regionu sa teritorijalnim pretenzijama prema susedima, ili održavanjem ilegalnih struktura po drugim državama, istakli su kosovski zvaničnici povodom govora Tomislava Nikolića, predsednika Srbije na generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN), u kojem je istakao da Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova.

“Ignorisanje realnosti nezavisnog Kosova i tendencije za podelom, ne doprinosi miru na Balkanu”, kaže zamenik premijera Hajredin Kuči.

“Verujem da će vremenom na kraju doći do međusobnog priznanja dve zemlje. Mir se ne postiže okupacijom jedni drugih ili držanjem taoca razvoj u regionu. Mir leži u pravdi, a pravda je da mi živimo u našoj državi, našoj teritoriji a oni u njihovoj i da pomažemo jedne druge”, kazao je Kuči.

Visoka predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla je tokom susreta sa kosovskim premijerom Hashimom Tačijem u Njujorku da će ”biti potrebne teške odluke kako u Beogradu tako i u Prištini” kada je rec o njihovom daljem dijalogu.
XS
SM
MD
LG