Dostupni linkovi

Vašington nije iznenađen potezom Brisela u slučaju BoingSAD su danas saopštile da nisu iznenađene zbog planova EU za konsultacije sa Svetskom trgovinskom organizacijom (STO) zbog subvencija datih Aviokompaniji "Boing" i optužile su Brisel da daje veće subvencije.

"Sa jedne strane, imamo 90 milijardi dolara nelegalnih finansija koje EU daju `Erbasu`, a, sa druge strane, tri do četiri milijarde za `Boing`", rekao je americki predstavnik u STO Majkl Panki.

On je istakao da nije iznenađen da EU želi konsultacije sa STO pošto Brisel tvrdi da Vašington nije ispoštovao rok, koji je istekao 24. septembra, da okonča davanje subvencija "Boingu". Ovu meru izrekla je STO u martu.

Panki je naglasio da će proses ići svojim tokom, te da ima "mnogo subvencija i u EU posebno onih namenjenih za razvoj `Erbasa 380`".

Američki predstavnik smatra da Vašington radi u skladu sa pravilima, ali da to "Erbas" ne čini.

Međutim, iz kancelarije evropskog komesara za trgovinu saopšteno je da postoji "nedostak informacija u americkom obaveštenju" i da je revizijom u Briselu utvrdeno da SAD nisu povukle nelegalne subvencije odobrene "Boingu" niti su uklonile negativne posledice.

U saopštenju se istice da EU poseduje i informacije da su SAD u međuvremene odobrile dodatne nelegalne subvencije "Boingu".

Prema sporazumu između Brisela i Vašingtona, dve strane su imale 15 dana da pokušaju i da reše spor. Ukoliko u tome ne uspeju STO može da imenuje stručni tim za kontrolu sprovedenih američkih mera za okončanje subvencija.
XS
SM
MD
LG