Dostupni linkovi

Mladić odbio da prisustvuje svedočenju preko videolinkaBivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić odbio je danas da uđe u sudnicu Haškog tribunala na ispitivanje zaštićenog svedoka posredstvom video-linka.

Mladićev branilac Miodrag Stojanović obrazložio je da general nije hteo da uđe u sudnicu, jer smatra da je time što se svedok saslušava preko video-linka "povređeno njegovo pravo da neposredno čuje svedoka i insistirao je da se to prenese sudskom veću".

Predsedavajući sudija Alfons Ori podsetio je da je tužilaštvo sredinom avgusta najavilo da će svedok biti saslušan preko video-linka i da se odbrana tada nije protivila, te da, posle donošenja odluke sudskog veća, 7. septembra, kojom je podnesak odobren, nije primilo zahtev za dopuštenje za ulaganje žalbe.

Kao novi svedok optužbe najavljena je osoba sa pseudonimom RM-145 koja će dati iskaz o progonu nesrpskog stanovništva sarajevske opštine Novi Grad i, kako se navodi u opštužnici, ubistvu najmanje 47 Bošnjaka koji su 14. juna 1992. izvedeni iz hangara vazduhoplovne baze u Rajlovcu i utovareni u autobus u kojem su ubijeni na putu Rajlovac - Pale.

Osim pseudonima, svedoku su kao zaštitne mere odobreni izmena lika i glasa.
XS
SM
MD
LG