Dostupni linkovi

Merkel: Evrozona ne treba da žuri u bankarsku uniju



Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Berlinu da evrozona ne bi trebalo da žuri u bankarsku uniju.

"Podržavam snažniji nadzor za banke" u evrozoni, istakla je Merkel na konferenciji Nemačke federacije industrijalaca, ali je dodala da taj nadzor treba da bude i obavezujući.

"Ne mogu da govorim o direktnoj rekapitalizaciji banaka u drugim zemljama ako još nisam stvorila pravo da intervenišem", rekla je ona, navodeći da "treba ići korak po korak".

Ona je rekla da Nemačka mora da zadrži konkurentnu cenu rada i da popuštanje u tom domenu ne bi pomoglo Evropi dok se ekonomski manje uspešne zemlje bore sa dužničkom krizom.

Merkel je navela probleme vezane za konkurentnost kao centralni problem u Evropi i rekla da treba još učiniti, uprkos nedavnim reformama u zemljama poput Italije i Španije.

Rekla je da se Nemačkoj savetuje da ujednači cenu rada sa drugim zemljama koji treba da je smanje ali je podvukla da je to jedno od pitanja oko kojih "nema kompromisa".

Evropska komisija objavila je predlog za uspostavljanje mehanizma za nadzor banaka u evrozoni koji bi sprovodila Evropska centralna banka.
XS
SM
MD
LG