Dostupni linkovi

Bivši oficir:VRS kod Prijedora ubila najmanje 800 meštana



Svedočeći protiv generala Ratka Mladića, bivši oficir JNA i Vojske Republike Srpske (VRS) Osman Selak izjavio je danas da je, krajem maja 1992, Prvi krajiški korpus
VRS u akcijama oko sela Kozarac kod Prijedora ubio najmanje 800 bošnjačkih meštana.

General Mladić, u to vreme komandant VRS, optužen je, između ostalog, za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva širom BiH koji je u sedam bosanskih opština, uključujući prijedorsku, poprimio razmere genocida.

Svedok Selak rekao je da je 27. maja 1992. prisustvovao sastanku u Banjaluci na kojem su podređeni oficiri obavestili komandant Prvog krajiškog korpusa, generala Momira Talića da je u Kozarcu ubijeno 800 ljudi.

Po svedokovim rečima, Talić je zatim naredio da broj žrtava u izveštaju koji je korpus uputio Glavnom štabu VRS bude umanjem za deset puta.

Selak je objasnio da je sastanku prisustvovao kao komandant pozadinske baze VRS u Banjaluci, u činu pukovnika koji je stekao tokom decenija službe u JNA. Rekao je da je dan po formiranju VRS, sredinom maja 1992, podneo zahtev za penzionisanje, ali da je na dužnosti ostao do jula, kada je taj zahtev bio usvojen.

General Talić je 2001. bio izveden pred Haški tribunal pod optužbom za zločine nad nesrbima u Bosanskoj Krajini, ali suđenje nije bilo okončano zbog njegove smrti.

Mladićev branilac Branko Lukić sugerisao je, na početku unakrsnog ispitivanja, da su Bošnjaci u Kozarcu bili ubijeni u borbama, što je bilo navedeno u izveštajima VRS. Selak je to negirao kao "laž" kojoj je, kako je rekao, pribegao general Talić iz straha od posledica.

Suđenje Mladiću, optuženom i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95, biće nastavljeno sutra.
XS
SM
MD
LG