Dostupni linkovi

Jeremić: Do legitimnog rešenja bez jednostranih potezaPredsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić poručio je danas da rešenje nekog međunarodnog spora može biti legitimno samo ukoliko se države odreknu jednostranih poteza i trajno ako se njegove odredbe dobrovoljno prihvate i sprovode u dobroj veri.

Jeremić je, obraćajući se svetskim liderima na generalnoj debati u sedištu UN, izrazio uverenje da, jednom kada se strane slože, Generalna skupština putem konsenzusa može biti moralni i politički garant dogovorenog.

Prema njegovim rečima, jačanje poštovanja jednakosti, suverenosti i teritorijalnog integriteta država članica UN je važno za obezbeđenje medjunarodnog mira i stabilnosti.

Navodeći da je rešavanje međunarodnih sporova mirnim sredstvima predložio za temu ovogodišnje debate,

Jeremić je kazao da mir nije samo izostanak rata, već podrazumeva i pomirenje između zavađenih strana.

Prema mišljenju Jeremića, jedan od najvažnijih resursa za predupređivanje sukoba jeste održivi razvoj.

On smatra i da Alijansa civilizacija UN nije dovoljno iskorišćena kao resurs za sprečavanje sukoba.

Jeremić je kazao da mu je velika čast što stoji pred prisutnima u svojstvu predsedavajućeg Generalne skupštine UN.

"Srbija danas ponovo stoji pred svetom uzdignute glave - manje od dve decenije nakon što je bila isključena iz ove porodice. Odlučni smo u nameri da doprinesemo zajedničkom interesu čovečanstva, kao odgovoran građanin planete posvećen viziji sveta u kome vlada mir zasnovan na međunarodnom pravu", zaključio je Jeremić.
XS
SM
MD
LG