Dostupni linkovi

U SAD-u otkriven bivši čuvar logora Trnopolje



Srbin porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji danas živi u Sjedinjenim Američkim Državama, sakrio je podatak da je tokom rata u BiH radio kao čuvar u logoru Trnopolje kod Prijedora, a zatražio je i dobio američko državljanstvo, saopštilo je Savezno tužilaštvo SAD.

Mladen Mitrović (52) koji živi u američkoj saveznoj državi Džordžiji, u ponedjeljak je pušten iz zatvora uz kauciju, nakon prvog pojavljivanja pred sudom zbog izostavljanja važnih podataka pri dobijanju državljanstva. Sudija mu je dao rok od 10 dana da angažuje advokata.

Mitrović je američko državljanstvo zatražio u oktobru 2002, ali u dokumentima nije naveo da je radio kao čuvar u logoru, navodi tužilaštvo.

"Američka kancelarija za kršenje ljudskih prava i ratne zločine pri službi za imigraciju i carinu sarađuje sa zvaničnicima BiH na lociranju čuvara koncentracionih logora koji su poslije rata u BiH emigrirali u SAD pod lažnim izgovorima", navela je u saopštenju državna tužiteljica Sali Kilijan Jejts.

"Ovaj optuženi sada će morati da se suoči sa brojnim bivšim zatvorenicima, bosanskim muslimanima kojima je naškodio u logoru Trnopolje", dodala je.

Mitroviću prijeti maksimalna kazna od 10 godina zatvora, novčana kazna do 250.000 dolara i automatska deportacija po izlasku iz zatvora.
XS
SM
MD
LG