Dostupni linkovi

File: Očekujemo od Srbije akcioni plan reforme pravosuđa


Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File rekao je danas u Briselu da EU od Vlade Srbije očekuje da izradi novu strategiju i akcioni plan o načinu na koji će reformisati pravosuđe, od čega će zavisiti njen napredak na putu ka EU, saopštila je Evropska komisija.

"Predstojeći izveštaj (Evropske komisije) procijeniće kako Srbija ispunjava kriterijume o članstvu. Ključna oblast na koju se očekuje da Srbija bude snažno usredsređena je vladavina prava: kako da se podstakne pravosudna reforma i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala učini efektnijom", rekao je File posle razgovora sa ministrom pravde Srbije Nikolom Selakovićem.

File je ukazao da će to biti "suštinska pitanja na koja će Srbija morati da odgovori da bi napravila dalji napredak ka EU".

"Ohrabren sam što vidim da su ova pitanja u srcu djelovanja novog ministra pravde Srbije i državne uprave. Evropska komisija je spremna da savjetuje i podrži Srbiju u tim naporima", poručio je File.

File je, takođe, pozdravio protokol o zajedničkom upravljanju granicom (IBM) koji je Beograd potpisao s Prištinom, izrazivši nadu da će doći do njegove brze primene na terenu.

"To potpisivanje je konkretan znak političke volje nove vlade Srbije da se u potpunosti ponovo angažuje u dijalogu sa Prištinom kako bi se normalizovali odnosi između njih", rekao je File.
XS
SM
MD
LG