Dostupni linkovi

Švedska sa 600.000 eura pomaže reforme u ministarstvu finansija BIH


Švedska međunarodna agencija za razvoj (Sida) finasiraće projekat efikasnog upravljanja javnim investicijama u ministarstvima finansija na novou BiH i entiteta, vrijednosti oko 600.000 eura.

Provođenje ovog projekat omogućeno je današnjim potpisivanjem ugovora između ministra finansija i trezora BiH Nikole Špirić i ambasadora Švedske u BiH Bose Hedberga.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija i trezora BiH, potpisnici su naglasili da postoji višestruki značaj projekta "Razvoj kapaciteta u ministarstvima finansija na nivou BiH i na entitetskom nivou za efikasno upravljanje javnim investicijama", koji će biti realizovan u naredne dvije godine.

Cilj projekta je da poveća kapacitet Ministarstva finansija i trezora BiH, Ministarstva finansija Federacije, ministarstva finansija Republike Srpske ali i drugih tijela koja su uključena u proces upravljanja javnim investicijama.

Špirić je naglasio da samo investicije mogu povećati ekonomski rast u BiH, te naveo projekte izgradnje hidroelektrana i radove na putnim komunikacijama, poput koridora "Pet C" ili autoputa Doboj-Banjaluka.

Hedberg je istakao da je Švedska spremna pomagati BiH, te da će nastaviti da pruža konkretnu podršku zemlji na putu ka EU, a ovaj projekat je pokazatelj tog njenog opredjeljenja.

Specifični ciljevi projekta su unapređenje kvaliteta projektnih prijedloga, koje podnose institucije u BiH, za finansiranje iz budžeta, kredita i grant sredstava uključujući i IPA fondove.
XS
SM
MD
LG