Dostupni linkovi

Teheran: Iran i Izrael bi mogli započeti treći svjetski rat


Iranski vojni dužnosnik upozorio je da bi vojni sukob između Irana i Izraela mogao prerasti u treći svjetski rat. On je dodao da bi, ako Izrael isposluje napad na Iran, moglo doći do "preventivnih napada" na Tel Aviv.

"Izrael ne može ni zamisliti jačinu iranskog odgovora ako se Tel Aviv odluči za napad. Cijela ta situacija bi mogla dovesti do nesagledivih posljedica", rekao je iranski brigadni general Amir Ali Hajizadeh, dodajući kako Izrael vjerovatno neće napasti bez svog najjačeg saveznika, SAD-a, čiju podršku za napad još uvijek nema.

"Ako SAD odluči podržati Izrael u takvoj nakani, tada će Iran imati žestok odgovor i za Tel Aviv i za Vašington. Teheran bi definitivno napao američke baze u Bahreinu, Kataru i Afganistanu... Neće biti neutralne zemlje u regiji. Te baze su za nas jednake američkom tlu", rekao je Hajizadeh, prenosi Russia Today.

Njegova izjava je došla nakon što je iranski general i komandant Revolucionarne garde Mohammad Ali Jafari rekao kako će se rat između Izraela i Irana na kraju i dogoditi. On pritom nije spekulirao o datumu ili mjestu odigravanja tog rata.

"Ako se Izrael odluči na agresiju protiv nas, to će značiti njihovo uništenje i kraj ove priče", kazao je Jafari, ističući kako Iran neće početi rat, ali ima spreman odgovor u slučaju napada.
XS
SM
MD
LG