Dostupni linkovi

Udruženje "Atesiti Srbije" tužili patrijarha Irineja


Udruženje "Ateisti Srbije" tužilo je patrijarha SPS Irineja kod Poverenika za zaštitu ravnopravnosti zbog izjava koje je on nedavno izneo u Sarajevu, prenosi B92.

Patrijarh je prilikom posjete Sarajevu izjavio kako "nema mira kod onih koji nemaju mir s Bogom, koji je uslov za mir s drugima". Kako piše novosadski portal 021, patrijarh je tim riječima, kako smatraju ateisti, ocijenio sve one koji ne veruju u božanstvo kom se on moli kao ljude rata, agresije i sukoba.

"Čak i ako na trenutak zanemarimo ponašanje brojnih velikodostojnika pomenute vjerske zajednice tokom sukoba koje upravo Sarajevo pamti na najgori mogući način, ovakva izjava njenog čelnika, nedopustivo je diskriminatorska. Kako da očekujemo da naše društvo napusti decenijske predrasude i tragične, štetne stereotipe o crkvenoj tapiji na moral, pravdu, mir i ljubav, ako oni koji bi morali da na toj toleranciji rade, daju ovakve izjave?", navode "Ateisti Srbije".

Poglavar Srpske pravoslavne crkve je prošle nedelje u Sarajevu izjavio da mu je drago što je došao u taj grad, ali da je "hrišćanstvo u tom gradu veoma ugroženo i da nekadašnji srpski narod, koji je činio glavninu Sarajeva, više ne živi tu", prenosi 021.

"Ateisti Srbije" nedavno su Ustavnom sudu tužili i prvog čovjeka vojvođanske prijestonice Miloša Vučevića, kao i još trojicu odbornika Skupštine grada zbog "brifinga" kod vladike bačkog, smatrajući da je njihova posjeta povreda sekularnog uređenja države Srbije.
XS
SM
MD
LG