Dostupni linkovi

Vestervele: Sloboda izražavanja podrazumeva odgovornost


Ministar spoljnih poslova Nemačke Gido Vestervele izjavio je, povodom objavljivanja karikatura s prorokom Muhamedom u francuskom listu Šarli Ebdo, da sloboda izražavanja podrazumeva i odgovornost.

"Nekad pitanje nije znati da li imamo prava da uradimo nešto, nego znati da li to treba da uradimo. Naučio sam u životu da sloboda uvek podrazumeva i odgovornost", kazao je Vestervele u intervjuu za nemački list Velt am Zontag.

Sloboda izražavanja ne znači pravo da se vređaju ljudi druge religije ili drugačijeg mišljenja ili da se svesno remeti javni mir, dodao je on.

Francuski satirički list Šarli Ebdo objavio je u sredu karikature Muhameda pošto je prikazivanje dela američkog anti-islamskog filma prethodno izazvalo talas protesta u islamskom svetu.

U sukobima koji su u Pakistanu izbili u subotu u znak protesta zbog tog filma i objavljivanja spornih karikatura, 17 osoba je poginulo.

Nemačka je najavila da će pokušati da zabrani prikazivanje tog anti-islamskog filma u nemačkim bioskopima, posle čega je jedna grupa ekstremne desnice objavila da će organizovati njegovu projekciju u novembru.
XS
SM
MD
LG