Dostupni linkovi

Akcija Koalicije REKOM za žrtve ratova


Koalicija nevladinih organizacija REKOM u subotu je u Beogradu organizirala cjelodnevnu akciju s ciljem da potakne osnivanje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima počinjenim na prostoru bivše Jugoslavije.

Građanima je u Knez Mihailovoj ulici u središtu Beograda omogućeno da u kutije ubace razglednice namijenjene predsjednicima država nastalih na prostoru bivše SFRJ s ispisanim zahtjevom za potporu inicijativi osnivanju komisije REKOM.

Po riječima predsjednice Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić, ta je akcija s istim ciljem organizarana u svim glavnim gradovima država nastalih raspadom Jugoslavije, te se time ujedno obilježava i Međunarodni dan mira.

"Političari moraju shvatiti da imaju obvezu prema žrtvama, obiteljima žrtava i budućim generacijama i da sve žrtve trebaju biti imenovane. Šaljemo razglednice predsjednicima država i tražimo da, osim opće potpore, koja traje već tri godine, učine i nešto konkretno", istaknula je Kandić.

Koalicija za REKOM okuplja više od 1.800 organizacija civilnog društva i pojedinaca s prostora nekadašnje Jugoslavije i predlaže vladama zemalja da osnuju neovisnu međudržavnu regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratnih zločina i drugih teških kršenja ljudskih prava na prostoru bivše SFRJ od 1991. do 2001. godine.
XS
SM
MD
LG