Dostupni linkovi

Dodik potpisao Memorandum o sardnji sa Gaspromom


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je danas u Sočiju Memorandum o saradnji sa ruskom kompanijom "Gasprom" kojim je predviđena izgradnja kraka gasovoda "Južni tok" kroz RS.

"Ovaj memorandum podrazumijeva dogovor o izgradnji gasnih elektrana koje će bitno pojačati sposobnost Republike Srpske koja, kada se sve to uradi, može da bude jedna od najvažnijih destinacija proizvodnje električne energije u regionu", izjavio je Dodik Srni.

On je dodao da Republika Srpaka treba da razvije svoje kapacitete potrošnje, što podrazumijeva širenje distributivne mreže po gradovima, kao i prelazak toplana na gas kao alternativu.

Prema njegovim riječima, sada predstoji formiranje zajedničke firme, promjena prostornih planova RS i donošenje planske dokumentacije koja će to omogućiti.

"Sve to moramo raditi u konekciji sa Srbijom odakle će se priključivati, odnosno gdje će biti dodirna tačka gasovoda sa RS", pojašnjava Dodik.

Krak gasovoda "Južni tok", kaže Dodik, u Republiku Srpsku treba da uđe na prostoru Bijeljene, odakle će dalje ići prema Banjaluci.
XS
SM
MD
LG