Dostupni linkovi

Kosovo ima 1,74 miliona stanovnika, Srba skoro 1,5 posto


Obrada popisnih formulara
Obrada popisnih formulara
Opšti broj stanovnika Kosova je 1 739 825, ali bez tri opštine na severu zemlje, od čega 92,93 posto čine Albanci, a 1,47 Srbi. Rezultat je u petak objavila Kosovska agencija za statistiku na međunarodnoj konferenciji u Prištini.

Popis stanovništva održan u aprilu 2011. godine pokazao je da na Kosovu živi nešto manje od 2 miliona stanovnika. U popis međutim nisu bile uključene opština Leposavić, Zubin Potok i severna Mitrovica.

Konačni rezultati popisa na Kosovu objavljeni su na međunarodnoj konferenciji “Popis stanovništva i domaćinstava” koju su organizovale kosovska Agencija za statistiku i Kancelarija Evropske unije na Kosovu.

Od tog broja 92.93 posto su Albanci, a ostatak su ostale zajednice, kao što su Srbi, Bošnjaci, Turci i RAE zajednica. Navodi se i da 61 posto stanovništva živi u ruralnim zonama, kao i da je 35 odsto ljudi ekonomski neaktivno.

Isa Krasniqi, šef agencije ističe da će ovi podaci privesti kraju spekulacije o broju stanovnika.

“Ovi podaci će omogućiti planiranje i razvoj politika osnovanih na profesionalnim parametrima na bazi međunarodnih standarda”, kazao je Krasniqi.

Žbogar: Kraj manipulacijama

Zamenica kosovskog premijera, Edita Tahiri, dobijene rezultate nazvala je blagom koje će imati pozitivan uticaj u svim oblastima.

“Vlada Kosova smatra da je ovaj popis od kapitalnog i suštinskog značaja za planiranje razvojnih politika i donošenje ispravnih odluka za bolju budućnost naše zemlje”, kazala je Tahiri.

Edita Tahiri
Edita Tahiri
Predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar, istakao je da posedovanje tačnih podataka od izuzetne važnosti sa aspiracije Kosova za članstvo u EU.

“Istovremeno, oni će omogućiti građanima, civilnom društvu, akademiji i forumima da bolje prate vladine politike i da ih smatraju odgovornim za njihova dela. Ali, ono što je najvažnije je da sada ima malo prostora za manipulacije, bilo da je u pitanju uveličavanje ili minimiziranje činjenica”, kazao je Žbogar.

U saopštenju za medije Međunarodne posmatračke operacije za popis stanovništva na Kosovu, navodi se da je popis na Kosovu sproveden 2011. godine obavljen na relativno uspešan način i da su iz njega proizašli pouzdani podaci.

'Relativno' se u ovoj rečenici koristi da označi da na žalost rezultati popisa ne obuhvataju celokupnu teritoriju, zbog činjenice da nema rezultata sa popisa za severne opštine, dodaje se u saopštenju.

Poslednji popis na Kosovu održan je 1981. godine, i tada je Kosovo imalo 1, 584, 440 stanovnika.
XS
SM
MD
LG