Dostupni linkovi

Oland zaprepašten izjavama Marin Le Pen


Francuski predsednik Fransoa Oland (Francois Hollande) zaprepašćen je zbog apela ekstremne desnice da se u Francuskoj zabrane jevrejska kipa i islamski veo.

Neki francuski ministri su danas optužili predsednicu Nacionalnog fronta Marin Le Pen, koja je predložila zabranu nošenja ovih verskih obeležja na javnom mestu, da je "fundamentalista".

Zabrana bi trebalo da važi u "prodavnicama, u vozilima javnog prijevoza, na ulici", rekla je za Mond predsjednica Nacionalnog fronta.

"Očigledno je da, ukoliko se zabrani zar, na javnim mestima bi trebalo zabraniti i kipu (tradicionalnu jevrejsku kapu)", navodi Marin Le Pen.

Povodom izjave liderke Nacionalnog fronta, Oland je rekao da je "sve što raskida, suprotstavlja i dijeli neumjesno i da zbog toga treba primjenjivati pravila, jedina pravila za koja znamo a to su su pravila Republike i pravila laicizma".

Ministar za obrazovanje Vensan Pejon (Vincent Peillon) smatra da je Marin Le Pen "bacila ulje na vatru" svih fundamentalista i da je zapravo ona ta koja je fundamentalista.

"Vrijeme je da se okupimo, da budemo tolerantniji jedni prema drugima, da se ophodimo bratski i da svi zajedno i glasno kažemo 'ne' govoru mržnje i podele", rekao je Pejon.

Tenzije u Francuskoj su porasle posle objavljivanja karikatura nagog Muhameda u časopisu Šarli Ebdo, a vlasti su izrazile bojazan da bi diplomatska predstavništva mogla biti meta nasilnih protesta kao što su bile ambasade SAD u islamskim zemljama zbog filma "Nevinost muslimana".
XS
SM
MD
LG