Dostupni linkovi

Francuski muslimanski lideri apeluju na smirivanje situacije


Glavna muslimanska organizacija u Francuskoj apelovala je danas za smirivanje situacije poslije štampanja novih karikatura proroka Muhameda, što je pojačalo bojazan od demonstracija.

Karikature satiričnog nedjeljnika "Šarli Ebdo" izazvale su veoma negativne komentare, nekoliko dana poslije objavljivanja inserata iz filma o proroku Muhamedu nakon kojih su uslijedili protesti u mnogim muslimanskim zemljama.

Francuske ambasade, škole i kulturni centri danas su zatvoreni u dvadesetak zemalja, a policija je u pripravnosti u Parizu, iako su zabranjeni skupovi nekih muslimanskih organizacija.

Mohamed Musaui, lider Savjeta francuskih muslimana, opisao je film i karikature kao "akt agresije", ali je apelovao da francuski muslimani ne učestvuju u neodobrenim uličnim demonstracijama.

"Ponavljam poziv Savjeta da se ne protestuje – svaki protest može da bude kompromitovan i kontraproduktivan", rekao je Musaui francuskom radiju RFI.

U magazinu "Šarli Ebdo" kažu da su karikature samo šaljivi komentar na negativne reakcije koje su uslijedile na kontroverzni film.

Francuski mediji prikazali su snimke ambasade u Tunisu koju čuvaju vojnici. Vlasti ove bivše francuske kolonije takođe su zabranile proteste povodom karikatura.

Oko 100 Iranaca protestovao je juče ispred francuske ambasade u Teheranu.
XS
SM
MD
LG