Dostupni linkovi

Češka: Zabranjen izvoz žestokih pića u zemlje EU


Češka vlada zabranila je izvoz žestokih pića s više od 20 posto alkohola u druge zemlje Evropske unije (EU), poslije masovnog trovanja krijumčarenim metil-alkoholom, od kojeg je do sada u toj zemlji umrlo najmanje 23 osobe.

Zabranu je, na zahtjev EU, proglasio ministar zdravlja Leoš Heger, prenio je u četvrtak navečer AP.

Prvi put u istoriji, češka vlada je prošle nedjelje zabranila prodaju žestokih pića, koja bi, kako je Heger tada rekao, mogla da potraje nedjeljama.

Premijer Petr Nečas rekao je da se njegova vlada nada da će zabrana biti ukinuta uskoro, kada stupi na snagu nova odredba po kojoj u Češkoj mogu da se prodaju samo žestoka pića koja imaju etiketu s porjeklom, sadržajem i dostavom.

Do sada su zabranu žestokih pića iz Češke uvele Poljska i Slovačka.

Od trovanja alkoholom s metanolom, do sada su u Češkoj umrle najmanje 23 osobe, dok je oko 20 u komi, njihovo stanje je kritično ili su izgubili vid.

Češka policija uhapsila je u vezi s ovim slučajem dvije osobe i zaplijenila 400 litara ilegalnog alkohola i u jednoj garaži pronašla i oko 500 boca i dva bureta s ilegalnim alkoholom.

Prema češkim stručnjacima, ovo je najgori slučaj trovanja alkoholom u toj zemlji za najmanje tri decenije.

Ovako veliki slučajevi trovanja krijumčarenim alkoholom rijetki su u Češkoj, ali državni i privredni zvaničnici procjenjuju da prodaja ilegalnog alkohola raste i da ga na tržištu ima od 10 do 20 posto.
XS
SM
MD
LG