Dostupni linkovi

Dačić predlaže "balkanski savjet", i obećava nove mostove ka Prištini


Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da bi zemlje Balkana trebalo da rade na formiranju zajedničkog balkanskog savjeta.

"Nije nam neophodno da neko dolazi sa strane i kaže da treba dobro da sarađujemo, kao da mi sami ne bi trebalo to da poštujemo kao činjenicu", rekao je Dačić, otvarajući Beogradski bezbjednosni forum.Dačić je istakao da se nada da će Srbija biti zaslužna za uspostavljanje regionalnog mira i stabilnosti.

Dačić kaže da Vlada Srbije želi da "izgradi nove mostove ka Prištini". Aleksandar Vučić smatra da Kfor treba da ostane ali da ne treba da obučava kosovske snage.
Istakao je da vlada Srbije nastoji da nađe rješenja za sva pitanja i izgradi nove mostove sa zemljama u regionu i sa institucijama u Prištini.

Dačić je ocenio da pitanje Kosova predstavlja potencijalno najveći izvor nestabilnosti zemlje i ponovio da je stav Srbije prema tom pitanju jasan i da se zasniva na poštovanju Rezolucije SB UN 1244 i pravnog poretka u Srbiji.

Najavio da će razgovori sa Prištinom biti nastavljeni u cilju pronalaženja rješenja problema za građane koji tamo žive. Dačić je istakao da je vojno i civilno prisustvo na Kosovu i dalje garant mira.

On je istakao da Hrvatska ulaskom u EU prestaje da bude zanteresovana za dobre odnose sa drugim zemljama Balkana, što je veoma opasno, a poljedice takvog odnosa osjeća i BiH.

Navodeći da Srbija sa svim zemaljam Balkana, osim sa Hrvatskom, ima sporazume da građani mogu da putuju bez pasoša, sa ličnim kartama, Dačić je izrazio nadu da će i odgovor Hrvatske na srpsku inicijativu biti pozitivan.
XS
SM
MD
LG