Dostupni linkovi

U Pakistanu zapaljena dva bioskopa


Dva bioskopa u Pešavaru, gradu na sjeverozapadu Pakistana, zapaljena su danas tokom demonstracija organizovanih protiv emitovanja američkog antiislamskog filma, saopštila je policija, dvije osobe su poginule.

„Čuvar jednog od bioskopa pucao je na gomilu demonstranata koji su upali u salu i zapalili je. Tom prilikom ranjen je jedan demonstrant“, izjavio je zvaničnik policije Gohar Ali.

Oko 250 demonstranta uputilo se potom ka drugom bioskopu u kojem su uništili inventar i potom ga zapalili.

Do manjih sukoba došlo je i u gradu Ravalpindiju.

U većim gradovima u Pakistanu pojačane su mjere bezbjednosti, posebno oko stranih predstavništava.

U glavnom gradu Islamabadu prodavnice su zatvorene, a policija je blokirala ulazak u hotel Serena, dok su telekomunikacione službe blokirale mobilnu mrežu u većim gradovima u zemlji.

Zvaničnik telekomunikacione kompanije izjavio je da je kompanija dobila naredbu da suspenduje usluge od 7.00 do 18.00 sati, da bi bila osugurana bezbjednost stanovništva. Prekid mobilne telefonije teorijski onemogućava da se organizujuju istovremeni protesti i sprečava mogućnost aktiviranja bombi sa distance.

Sjedinjene Države danas su objavile saopštenje na urdu jeziku, nacionalnom jeziku u Pakistanu, koje je emitovano na više televizijskih stanica i koje poziva muslimane na mir.

Vašington je platio 70.000 dolara za emitovanje ovog saopštenja u kome američka vlada navodi da se distancira od filma koji je prije više od godinu dana amaterski snimljen u SAD.
XS
SM
MD
LG