Dostupni linkovi

Petković: Postepeni izlazak države iz medija


Ministar kulture Srbije Branislav Petković najavio je danas redefinisanje medijske strategije i postepen izlazak države iz vlasništva u medijima, uz obaveznu transparentnost njihovog vlasništva.

Otvarajući u Beogradu regionalnu konferenciju o slobodi medija u jugoistočnoj Evropi, Petković je rekao da je nova vlada u prvih 40 dana rada zatekla neuređen medijski prostor, s medijima kojima se ne zna pravi vlasnik, javnim servisom u krizi, nedovršenim zakonskim projektima i nejasnim državnim vlasništvom u medijima.

Po njegovim rečima, za medijski prostor potrebno je usvajanje "paketa neophodnih medijskih zakona".

Kao prioritete, on je naveo jačanje i konsolidaciju postojećih javnih servisa, RTS i RTV, kao i rešavanje pitanja njihovog održivog i trajnog finansiranja.

To se, kako je kazao, odnosi i na jačanje dopisničke mreže javnih servisa, ali bez regionalnih javnih servisa. Ministar je, takođe, poručio da će nova vlada pružati bezrezervnu podršku slobodnom radu novinara.

Na drugoj medijskoj konferenciji za jugoistočnu Evropu, organizovanoj u saradnji s Misijom OEBS u Srbiji, učestvuje oko 200 regionalnih i međunarodnih novinara i stručnjaka za medije.

Dvodnevna regionalna konferencija će biti usredsređena na predstavljanje primera najbolje prakse i perspektivu medija u regionu, a organizuje se u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji.

Na skupu će biti reči o izazovima medijskih politika u zemljama jugoistočne Evrope, pitanjima državnih politika i zakona, poslovnom sektoru i korporativnom interesu, o strahu od nasilja i autocenzuri, saopštila je kancelarija OEBS-a u Beogradu.
XS
SM
MD
LG