Dostupni linkovi

Austrija: Sterilisali žene ometene u razvoju


Austriju potresa medicinski skandal poslije potvrde da su fizički ili mentalno ometene devojke i žene bile nasilno sterilisane u austrijskim domovima od 2001.

Hirurški poduhvati su prikrivani kao operacije slijepog crijeva, tvrdi bečki dječiji psihijatar Ernst Berger, čime je potvrdio ranije pisanje austrijskih medija da žene koje su podvrgnute ovom zahvati nisu ni bile svjesne da ne mogu više imati decu.

Za sterilizaciju je, prema Bergeru, bilo dovoljno samo da roditelji daju svoj pristanak, a na njih su dom i ljekari vršili pritisak. Tako je sterilizacija postala i uslov za prijem u dom za ometene. "To je bila javna tajna, ali nikoga nije zanimala", rekao je Berger.

I ekspert za prava hendikepiranih Folker Šenvize iznio je podatak da je nekadašnji bečki psihijatar Andreas Ret, bivši član nacionalsocijalističke partije, podržavao prisilnu sterilizaciju osoba kojima je koeficijent inteligencije ispod 85.

"Ret je bio moj prethodnik i znao sam za njegov stav"; rekao je Berger.

Mediji objavljuju i da je Retov stav za opštu sterilizaciju osoba sa koeficijentom inteligencije ispod 85 opšte poznat jer je objavljen njegov citat sa jednog kongresa održanog 1975. godine.

Inače u Austriji od 2000. godine se dozvoljavaju sterilizacije hendikepiranih žena samo ako postoji ljekarski atets i odluka suda.

Eksperti bečke nevladine organizacije "Ninlin", savjetovališta za žene sa hendikepom, tvrde da žene sa intelektualnim hendikepom i danas dobijaju sredstva za kontracepciju, bez da o tome budu dovoljno informisane.
XS
SM
MD
LG