Dostupni linkovi

Francuske škole i ambasade biće zatvorene u petak zbog karikatura Muhameda


Francuske ambasade i škole u 20 zemalja neće raditi u petak, na dan velike molitve za muslimane, iz "predostožnosti" zbog objavljivanja karikatura golog proroka Muhameda u jednom francuskom satiričnom nedeljniku, saopštilo je danas francusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Kao mjera predostrožnosti, ambasade, konzulati, kulturni centri i škole biće zatvoreni u dvadesetak zemalja", rekao je France prešu neimenovani zvaničnik ministarstva i precizirao da za sada "nema dokazane prijetnje bilo kojoj ustanovi".

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus ranije je saopštio da je Francuska preduzela "određene mjere predostrožnosti" radi zaštite svojih ambasada, poslije objavljivanja karikatura.

"Izdao sam uputstva kako bi se u svuda u zemlji gdje to može da predstavlja problem, preduzele određene bezbjednosne mjere iz predostrožnosti", kazao je Fabijus radiju France info i dodao da je "zabrinut".

Na sajtu francuskog ministarstva inostranih poslova putnicima se savjetuje "najveći mogući oprez", imajući u vidu "aktuelne probleme" u muslimanskom svijetu.

Francuski nedeljnik "ćarlie Hebdo" objavio je danas karikature proroka Muhameda, poslije jednonedeljnih protesta u arapsko-muslimanskim zemljama zbog antiislamskog filma snimljenog u SAD. U neredima na tim protestima ubijene su desetine ljudi, uključjući američkog ambasadora u Libiji Kristofera Stivensa.

Fabijus je ocijenio da se u trenutnom "kontekstu", objavljivanjem karikatura proroka Muhameda se dodaje "ulje na vatru".

"U Francuskoj, princip je sloboda izražavanja i ona se ne smije ugrožavati. Sadašnji kontekst, imajući u vidu taj imbecilan, apsurdan film koji je emitovan, prisutna je osjetljivost u mnogim muslimanskim zemljama. Da li je relevantno i mudro dolivati ulje na vatru? Moj odgovor je ne", kazao je šef francuske diplomatije.

"Potrebno je pronaći ravnotežu", dodao je.
XS
SM
MD
LG