Dostupni linkovi

Peking: Stotine japanskih radnji zatvoreno zbog protesta


Stotine radnji japanskih kompanija, nekoliko fabrika i Ambasada Japana u Pekingu obustavili su danas rad zbog velikih antijapanskih protesta i rizika od prudubljivanja teritorijalnog spora između dvije najveće azijske ekonomske sile u još veću krizu.

Dva japanska državljanina iskrcala su se nakratko na ostrva u Istočnom kineskom moru koja se nalaze u centru spora, saopćila je obalska straža, što je pojačalo tenzije u regionu u kojem već patroliraju brodovi dvije zemlje.

Najveći izliv antijapanskih osjećanja u posljednjih nekoliko decenija doveo je do masovnih protesta i napada na objekte japanskih firmi, uključujući Toyotu i Hondu, zbog čega su one obustavile aktivnosti u tim pogonima, prenio je Reuters.

Ostale poznate japanske kompanije, od Mazde do Panasonica, također su zatvorile radnje i fabrike u Kini. To je dovelo do pada vrijednosti japanskih akcija i upozorenja agencije za kreditne rejtinge Fitch da bi situacija mogla da nanose štetu kreditnom statusu ovih kompanija.

Hitachi je vratio u Japan 25 japanskih radnika zbog nemira.

Česta meta demonstranata su japanski restorani, zbog čega su vrata većine ovih objekata zaključana, a Japanci koji rade u njima ne izlaze napolje. Oni strahuju da će sjećanje na japansku okupaciju u dijelovima Kine iz 1931. godine biti povod za nasilje.

Demonstranti širom zemlje izašli su na ulice sa kineskim zastavama i portretima Mao Zedonga. Kineska policija objavila je upzorenje protiv remećenja reda, ali državni mediji izvještavaju u oštrijem tonu i dovode u vezu i aktuelni teritorijalni spor sa sjećanjima na japansku okupaciju.

Kineski i japanski mediji izvijestili su da se flota od oko 1.000 kineskih ribarskih brodova kreće ka području spornih ostrva. Japanska Vlada osnovala je centar za prikupljanje informacija o kretanju kineskih ribarskih brodova.

Prije dvije godine izbila je bilateralna kriza između dvije zemlje zbog ostrva u Istočnom kineskom moru.
XS
SM
MD
LG