Dostupni linkovi

Srbija i BiH u vrhu zemalja po broju odlaska visokoobrazovanih ljudi


Srbija i BiH su po “odlivu mozgova”, odnosno procentu odlaska studenata i visokoobrazovanih kadrova u inozemstvo, četvrta i peta najgora zemlja u svijetu, pokazao je zadnji izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Prema toj analizi, BiH je smještena na 140. mjesto, Srbija na 141 od 144 rangirane zemlje svijeta, a iza njih se nalaze samo Burundi, Haiti i Alžir.

U Internacionalnoj organizaciji za migracije (IOM) ranije su ukazali da bh. građani najčešće emigriraju zbog posla i studiranja, a da su glavne destinacije u potrazi za boljom platom Slovenija, Italija i Njemačka.

Pored informatičara, najveći odliv visokoobrazovanih kadrova bilježi se u zdravstvu, pa je tako samo RS za nepune tri godine napustilo više od 340 ljekara i specijalista.

Izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma pokazao je da vlastite visokoobrazovane kadrove najviše cijene Švicarska, Singapur, Katar, Velika Britanija i SAD.

Od zemalja regiona najmanji “odliv mozgova” bilježi Crna Gora, koja je zauzela 60. mjesto na globalnoj ljestvici, ispred Slovenije na 83, Albanije na 96, Hrvatske 126, Bugarske 128, Makedonije 135, Rumunije 136, Moldavije 137. i pomenute Srbije koja zauzima 141. mjesto od ukupno 144 rangirane zemlje svijeta.
XS
SM
MD
LG