Dostupni linkovi

Erdogan: Turska želi jedinstvenu i snažnu BiH


Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Sarajevu da je cilj njegove posjete i napora jedinstvena, snažna i BiH u zajedništvu, te naglasio da narodi u BiH ne smiju sa sumnjom gledati jedni na druge.

Erdogan je rekao novinarima, nakon susreta sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, da Turska želi da narodi u BiH njeguju i gaje uzajamno povjerenje, ali i da niko ne smije sumnjati u cjelovitost i integritet BiH.

"Za nas je veoma bitno da se BiH nađe u sastavu NATO-a. Mogu postojati oni koji se protive pridruživanju BiH NATO instancama, ali vjerujem da će BiH puno snažnije i bolje koračati u budućnosti ako se nađe u NATO-u", smatra Erdogan.

On je naglasio da Turska, kao članica NATO-a, konstantno prati, poziva i čini sve da bi se ubrzao proces integracije BiH u taj vojni savez, ističući da je potrebno ispitati i svaki stav koji koči prijem BiH u Sjevernoatlantsku alijansu.

"U političkom smislu pridajemo veliku važnost integrisanju BiH u EU", rekao je turski premijer, te naglasio da je žalosno što BiH kao evropska zemlja nije pozvana u Uniju.

Prema njegovom mišljenju, BiH će ući u EU prije Turske koja se punih 50 godina nalazi pred vratima Unije.
XS
SM
MD
LG