Dostupni linkovi

Svjetska unija islamskih učenjaka pozvala na solidarnost


Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS), čiji je predsjednik Jusuf el-Kardawi, povodom napada na amasadu SAD-a u Libiji, objavila je saopštenje kojim poziva cijeli islamski svijet na solidarnost.

U saopštenju piše da je film koji sadrži uvrede na račun božijeg proroka Muhammeda provokativnog karaktera, te se poziva na prekid napada na ambasadu SAD-a u Libiji.

"Reakcije na uvrede božijeg poslanika su očekivane. To je u isto vrijeme i vjerska dužnost. Braniti ugled božijeg poslanika je islamska dužnost. Ipak, dužnost muslimana jeste da postupaju prema pravilima islamskog prava i prakse poslanika Muhammeda. Braneći ga, ne dozvolimo da kršimo i njega i njegove naredbe", piše u saopštenju Svjetske unije islamskih učenjaka, koja broji više stotina svjetskih islamskih alima.

U saopštenju također piše da muslimani moraju biti stprljivi i pokušati pobijediti bijes.

"Uvrede prema vrijednostima imaju cilj samo izazvati nered. Reagovati bijesom na ovakve uvrede znači samo udovoljiti provokatorima. Prema islamskom ponašanju treba održati riječ na dato obećanje. Zabranjeno je napadati ambasadore, trgovce ili bilo koga drugog ko je zakonito ušao u zemlju. Isto je zabranio i božiji poslanik", rečeno je saopštenju.
XS
SM
MD
LG