Dostupni linkovi

Premijer Turske Erdogan doputovao u posjetu BiH


Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan, doputovao je danas poslije 16 sati u Sarajevo, gdje je planirano da se zadrži do subote uvečer kako bi obavio niz sastanaka sa domaćim zvaničnicima, ali i prisustvovao ceremoniji dodjele nagrade "Isa-beg Ishaković", koja će mu ove godine biti dodijeljena.

Premijera Erdogana, koji je u glavni grad Bosne i Hercegovine doputovao sa delegacijom ministara u Vladi Turske, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekao je ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović.

Premijer Erdogan će se večeras sastati sa predsjedavajućim Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem, te članovima državnog Predsjedništva Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem.

Turski lider će se u subotu sastati sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, s kojim će održati i zajedničku konferenciju za medije.

Planirano je da tokom dana Erdogan održi predavanje za studente Univerziteta u Sarajevu i posjeti Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS), koji su osnovali turski biznismeni i dobrotvori, gdje će prisustvovati i izložbi fotografija u zajedničkoj organizaciji agencije Anadolija (AA) i Muzeja „Alija Izetbegović“.

Najavljeno je da će u dvorištu Careve džamije, turski premijer obići mezar osnivača Sarajeva Isa-bega Ishakovića, a na svečanosti u Narodnom pozorištu Erdoganu će, povodom 550. godišnjice osnivanja Sarajeva, biti dodijeljena nagrada „Isa-beg Ishaković“ za međunarodni doprinos razvoju kulture i kulturne baštine grada Sarajeva.

.
XS
SM
MD
LG