Dostupni linkovi

I u Sarajevu protest protiv filma "Muslimanska nevinost"


Grupa mladića protestirala je danas poslije džuma-namaza ispred Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu protiv filma "Muslimanska nevinost" u kojem se vrijeđa ličnost Božijeg poslanika Muhameda.

Nosili su transparent na kojem je bilo ispisano "Smrt filmu Muslimanska nevinost".

Takođe, dijeljeni su leci u kojima se navodi da je producent filma Sam Bacile Izraelac koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tvrde kako je za "The Wall Street Journal" izjavio: "Muslimani su rak, te su potrebni insekti koji bi ih uništili". Takođe, ističe se kako je film snimljen za potrebe Izraela.

U hutbi koja je danas održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji na film se osvrnuo i zamjenik reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz Ismet ef. Spahić, ali osuđujući nasilje koje se desilo u Libiji nakon pojave filma.

"Moram kao i vi da sudjelujem u fitnulucima koji se ovih dana dešavaju. Jedan američki režiser je napravio film u kojem se najpogrdnije govori o poslaniku Muhamedu i islamu. Muslimani umjesto da imaju dostojanstva i da to pretrpe, prave još gori fitneluk – ubistvo, tragediju. Na taj način se ne može djelovati. Ako vjerujemo u Kur'an i Alaha, a vjerujemo, znamo da je Alah rekao: "Poslaniče, oni koji te napadaju ostat će bez spomena". Ne treba tu naša snaga, tu je Alahova snaga koja će one koji napadaju islam i muslimane ostaviti bez traga", kazao je Spahić.

Dodao je da niko od onih koji su kroz historiju vrijeđali Muhameda nije postao veliki čovjek, već ga je istorija zaboravila.

"Zato muslimani, gore glavu! Muslimani trebaju imati dostojanstva da se dignu iznad ovog kaleža, jer nekome je stalo da ukalja muslimane", istakao je hafiz Spahić.
XS
SM
MD
LG