Dostupni linkovi

BiH: Podignuta optužica za ratne zločine u Višegradu


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu kojom su Predrag Milisavljević, Miloš Pantelić i Ljubomir Tasić optuženi za zločine počinjene u Višegradu 1992. godine.

Trojici optuženih na teret su stavljena ubojstva, prisilno preseljenje stanovništva i mučenje.

U optužnici stoji da su Milisavljević i Pantelić 15. juna 1992., zajedno sa više pripadnika srpske policije i vojske, bili u pratnji autobusa u kojima su bili zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti iz Rogatice.

“Zarobljenim bošnjačkim civilima je naređeno da predaju dokumente, novac, zlato i dragocjenosti, zatim su im ruke vezane žicom, nakon čega je autobus krenuo i zaustavio se na oko 100 metara od jame ‘Paklenik’ u blizini sela Kalimanići. Tada je muškarcima naređeno da pjevaju srpske pjesme, da izađu iz autobusa i da krenu u koloni po dvojica do jame, gdje su većina policajaca i vojnika na njih počela pucati”, navedeno je u nepotvrđenoj optužnici.

Prema podacima Tužilaštva BiH, strijeljanje u blizini jame “Paklenik” preživio je samo jedan civil, a ubijeno je 48 muškaraca bošnjačke nacionalnosti.

Milisavljević se u pritvoru nalazi od juna 2012., a Pantelić i Tasić su uhapšeni početkom ovog mjeseca, javlja BIRN- Justice Report.
XS
SM
MD
LG