Dostupni linkovi

Libijske vlasti se izvinile SAD zbog ubistva ambasadora



Opšti libijski nacionalni kongres se danas izvinio SAD zbog ubistva američkog ambasadora i još tri zvaničnika u napadu radikalnih islamista na konzulat u Bengaziju.

"Upućujemo izvinjenje SAD, američkom narodu i celom svetu zbog ovoga što se dogodilo", rekao je na konferenciji za novinare u Tripoliju predsednik libijskog Opšteg nacionalnog kongresa, Mohamed el Megarjef.

On je kazao da je Libija na strani SAD u trenutku kada se one suočavaju sa "ubistvima" i ocenio da je napad "kukavički".

Prema informacijama libijskih snaga bezbednosti, napad na Ambasadu izvršen je raketama, dok su očevici kazali da su se napadači služili bombama ručne izrade.

Ambasador SAD u Libiji Kristofer Stivens poginuo je sinoć u napadu na konzulat u Bengaziju, koji je zapaljen tokom protesta ekstremnih islamista zbog postavljanja na internet trejlera filma u kojem se ismeva prorok Muhamed i islam.

Američki predsednik Barak Obama oštro je osudio napad i naveo je da je naredio uvođenje pojačanih mera bezbednosti i zaštitu američkog diplomatskog osoblja širom sveta.

Sinoćni napad na konzulat u Bengaziju, kao i cepanje američke zastave pred ambasadom u Kairu, usledili su kao reakcija na postavljanje na internet odlomka iz filma koji vređa proroka Muhameda. Takođe, vreme napada se poklapa sa 11. godišnjicom terorističkih napada na SAD (11. septembra 2001).
XS
SM
MD
LG