Dostupni linkovi

Sanino: Mapa puta za BiH ostaje na snaziPostoje realni izgledi za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i prudruživanju i podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo BiH u EU, pod uslovom da postoji dovoljna politička volja da se postigne konsenzus i konkretnim delovanjem realizuje aspiracija građana ka EU, istaknuto je na sastanku na visokom nivou, koji je danas u Sarajevu organizovala Evropska komisija.

Generalni direktor Direkcije za proširenje EU Stefano Sanino, koji je predsedavao skupom, podsetio je da je EU nekoliko puta ponovila da BiH ima jasnu perspektivu clanstva u Uniji.

"Naglašena je kontinuirana snažna podrška javnosti u BiH za postizanje tog cilja", rekao je Sanino novinarima nakon sastanka predstavnika izvršne vlasti BiH i lidera vodećih političkih stranaka sa predstavnicima Evropske komisije, u okviru dijaloga na visokom nivou o srednjoročnoj proceni napretka u procesu pristupanja BiH EU.

Prema njegovim rečima, na sastanku je razmatran napredak u ispunjavanju zadataka i rokova koje su usaglasili svi politički predstavnici na prvom sastanku u okviru dijaloga u junu ove godine u Briselu.

Sanino je istakao da je Evropska komisija razočarana zbog toga što su politicki lideri u BiH propustili prvi rok, 31. avgust, za sprovođenje "Mape puta" ka EU.

"Mapa puta` ka EU ostaje na snazi. Usaglašen predlog, zasnovan na političkom konsenzusu i dalje treba da bude poslat Parlamentarnoj skupštini radi usaglašavanja Ustava BiH sa odlukom u predmetu `Sejdic-Finci`", rekao je Sanino.
XS
SM
MD
LG