Dostupni linkovi

Predstavljen plan o evropskoj bankarskoj unijiPredsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo založio se danas za stvaranje "bankarske i budžetske unije" i ukazao da je "nadzor banaka apsolutni prioritet".

Kontrola banaka je "prvi odlučujući korak prema bankarskoj uniji" o kojoj su se evropski lideri dogovorili na samitu 28. i 29. juna, kazao je Barozo u govoru o "stanju Unije" u Evropskom parlamentu u Strazburu.

"Jednostavna koordinacija više nije pogodna" u oblasti nadzora banaka, kazao je Barozo. Zajednička kontrola banaka u evrozoni je "danas apsolutni prioritet, pošto je to uslov za bolje rešavanje bankarskih kriza", dodao je.

Evropski komesar za finansije Mišel Barnije predstaviće kasnije danas okvire predloga Evropske komisije o stvaranju jedinstvenog mehanizma za nadgledanje banaka, koji su usvojeni jutros.

Predlogom se predviđa da Centralna evropska banka bude odgovorna za nadzor svih banaka evrozone, iako će neke zadatke imati i nacionalna tela za nadzor.

Centralna evropska banka biće zadužena i za odobravanje rada kreditnih ustanova, nadzor sprovođenja obaveza oko sredstava, zaduženosti i likvidnosti banaka, i biće ovlašćena bankama da naloži korektivne mere ukoliko to bude potrebno.

Komisija se nada da će propisi koje je danasa predložila biti usvojeni u državama članicama i u Parlamentu do kraja godine.

Uz to treba do kraja godine da se usvoje još tri zahteva potrebna za bankarsku uniju - obaveza finansijskih ustanova oko sopstvenih fondova, usklađivanje sistema garancija depozita i jedinstveni evropski okvir za rešavanje bankrota banaka.

Barozo je takođe u govoru naglasio da će pored bankarskog nadzora Komisija na jesen dati predlog za produbljivanje ekonomske i monetarne unije.

U okviru toga biće potrebne neke promene Ugovora EU, rekao je on.

Evropska komisija već duže vreme poziva da se udruže dugovi država u obliku evro-obveznica, što bi zahtevalo izmenu Ugovora.
XS
SM
MD
LG